Gå til hovedinnhold Gå til søk
Våpenskjold
Enebakk kommune Mulighetenes Enebakk
Untitled [1] 
  • Tittel: RSS-feed
  • Tittel: Info in English
  • Tittel: Información en Español
  • Tittel: Nettstedkart
Gå til søk
Untitled [2] 
Større tekststørrelseMinsk tekststørrelsen
Skip Navigation LinksTjenester > Kultur, idrett og fritid > Severdigheter Gå til hovedinnhold
TJENESTEBESKRIVELSE 

Tangenelva kulturpark

Vestby bru 2, Fotograf: Bergersen, Henning, Copyright: Enebakk historielag

Vassdraget mellom Våg og Mjær var selve livsnerven i Vestby-godsets trelastproduksjon, men det var et viktig vassdrag både før og etter denne storhetsperioden. Langs dette vassdraget var det fem sager på det meste i annen halvdel av 1700-tallet. Turstianlegg på strekningen fra Vestby bru til Tangen bru, med avstikkere til Mari kirke og gamleskolen på Bjerkely. Følger man stien langs elva kan man oppleve en rekke kulturminner på strekningen. Vestby bru er en hvelvet steinbru, bygget i 1910-1912 av godseier Axel Gulbranson, etter tegning av arkitekt Bredo Greve. Vestby bru er en av de få gjenværeende steinbruer i Follo.

Vestby gård 2, Fotograf: Bergersen, Henning, Copyright: Enebakk historielag

Den staselige hovedbygningen på Vestby gård ble trolig bygget av Maren Kamp under første halvdel av 1700-tallet og påbygd etter 1760. Hovedhuset på Vestby er dermed trolig (med unntak av Enebakk kirke), den eldste bygningen i Enebakk. I dag er Vestbygodset tumleplass for Østmarka golfklubb. Ved parkeringsplassen til golfklubben finner man en fredet gravhaug.

Gamlemølla i Ytre Enebakk, Fotograf: Ukjent, Copyright: Enebakk historielag

Et bilde fra 1930-årene, som viser et parti fra Tangenelva og virksomheten der. Bygningen til høyre i bildet er den gamle mølla, i dag bedre kjent som "frørenseriet".

Gangbrua over Tangenelva, Fotograf: Bergersen, Henning, Copyright: Enebakk historielag

I tidligere tider lå det en gammel steinkistedam ved Sagstua. Denne falt for tidens tann en gang på 1970-tallet. I 1995 bygde Tangenelvas venner opp den gamle dammen påny og høsten 2006 ble denne dammen restaurert av Enebakk historielag.

Vestbysaga, Fotograf: Bergersen, Henning, Copyright: Enebakk historielag

Nedenfor steindemningen finner vi rester etter den gamle saga. Her var det sagdrift til midten av 1930-tallet, men selve fundamentet (som i dag står) er trolig meget gammelt, trolig stammer det fra 1600-tallet og er dermed et unikt kulturminne.

Tjeneste - info 
Webredaktør Sist oppdatert 01.03.2010 Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut
 
Rediger 
Untitled [4] 
Barnehage, Fotograf: JD, Til temaside om barnehagene Bibliotek, Copyright: JD, Til temaside om biblioteket Grunnskole, Fotograf: JD, Til temaside om skolene Helsestasjon, Fotograf: JD, Til temaside om helsestasjonene Kulturskole, Fotograf: JD, Til temaside om kulturskolen Legesenter, Fotograf: JD, Til temaside om legesenteret